Lenyűgöző tonhal, értő kezekben
2014. május 05. írta: világevő

Lenyűgöző tonhal, értő kezekben

Amióta megjártam a tokió nagybani halpiacát, a Tsukiji halpiacot (képes beszámolóm itt), még inkább egyértelművé vált, hogy milyen hihetetlen precizitással és perfekcionizmussal tekintenek erre a halra is a japánok, ami nálunk leginkább konzervként van jelen, saját levében. Pedig egy igazi tonhal húsa óriási változatosságot mutat a halon belül is, és hatalmas jelentősége van a megfelelő darabolásnak, a vágási iránynak és még rengeteg egyéb szempontnak is. Néhány mázlista most hétvégén meg is nézheti, ahogy ezt egy japán mester csinálja, ugyanis van még pár hely Masato mester bemutató vacsorájára.

IMG_1126.JPG

A bejegyzés a Buddha-Bár Budapesttel kooperációban készült.

Aki esetleg látta a Jiro dreams of sushi című filmet, annak nem is kell tovább magyaráznom, hogy mennyi minden múlik azon, hogy pontosan milyen szögben fogjuk a kést, és persze a tonhal, na meg a kés minőségén. Óriási élvezet az ilyen szakértőket munka közben figyelni, minden mozdulatuknak jelentősége van, óriási precizitással és koncentrációval dolgoznak. Persze Jiro éttermébe nem olyan egyszerű bejutni, azt az apróságot leszámítva, hogy Tokióban van, de még ott sem lehet olyat, amit most a Buddha-Bár kínál Budapesten (a párizsi Buddha-Bárban szerzett élményeim itt): 

buddha.jpg

A legizgalmasabb szerintem a tonhal feldarabolása lesz, a hatalmas hal szeletelése nagyon impozáns tud lenni, na meg az sem elhanyagolható, hogy nem elméleti lesz az oktatás, hanem utána ebből lesz a vacsora is. 
[Kiegészítés] Felmerült kommentben, így ide is megírom, mert fontos téma: a Buddha-Bár világszerte száműzte az éttermeiből a kipusztulástól fenyegetett tonhalfajtát, a kék úszójút (blue fin), helyette csak sárga úszójú tonhalat használnak.

Ez lesz a menü:

Új stílusú tonhal sashimi válogatás mangós-fekete paradicsomos salsával
Teriyaki kacsahúsos tekercs wasabi krémmel és angolnaszósszal

Pirított tonhal korianderrel és zöldborsóval, gyömbéres- mogyoróhagymás szósszal
vagy
Omaha bélszín parmezános zöld spárgás flannal, szarvasgombás szósszal

Rózsa-fehércsokoládé mousse málna sorbet-val

Ital témában is lesz különlegesség, Japánból érkezik a Choya képviselője, hogy szaké- és umeshukóstolót tartson!

Szombaton pedig sushikészítő tanfolyam van a mesterrel, nigirik, sashimik, tekercsek, hagyományos és különleges változatokban.

Itt van minden további részlet a vacsoráról és a Japán Hét további eseményeiről.

A bejegyzés a Buddha-Bár Budapesttel kooperációban készült.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr796120433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása