Láttál már séfet, aki Michelin-csillagot kapott, de nem hitte el? A Borkonyha csillagos!
2014. március 12. írta: világevő

Láttál már séfet, aki Michelin-csillagot kapott, de nem hitte el? A Borkonyha csillagos!

Jönnek folyamatosan a frissítések, de kezdem a lényeggel: a Costes és az Onyx után van egy harmadik Michelin-csillagos étterme is Magyarországnak: a Borkonyha!

IMG_2365.JPG

Itt még nem teljesen hiszi a séf, Sárközi Ákos

Olyan váratlanul érte a hír a séfet, amit hoztam neki, hogy nem is akarta elhinni!

[A videóban emlegetett Andris: Wolf András, a Salon séfje, Attila pedig szerepel is, Bicsár Attila, az Alabárdos séfje. És annyi háttérinfó még kell hozzá, hogy szoktuk egymást húzni mindenfélével, na meg a séfek is egymást, így ennek (is) köszönhető, hogy nem hitte el a hírt.]

Így fogalmaz a Michelin közleménye: "

In Hungary, bustling Borkonyha Winekitchen in Budapest gains a star and this restaurant offers fantastic cooking

and superb value for money." Tehát a csillag mellé kiemelik a szuper ár-érték arányt is!

"

 

michelinstar.jpg

Sajnos buktunk pár Bib Gourmand-t, de lett egy új, az eddig négy helyett csak kettő van 2014-ben, nekik is jár a gratuláció!

Csalogány 26

Déryné Bistro

 Így gratulált neki első séfkollégaként Bicsár Attila, az Alabárdos séfje:

IMG_0233.JPG

Itt pedig velem, még mindig nem hiszi igazán:

IMG_0235.JPG

Ákos közben ma zsűritag a Bocuse d'Or hazai döntőjén, nem lesz könnyű dolga a koncentrálással!

IMG_2363-001.JPG

Órási gratuláció az egész csapatnak, Sárközi Ákos, séf, Horváth Tamás (jobbra) és Kalocsai Zoltán (balra) tulajdonosok és persze a többi dolgozó.

IMG_3111.JPG

Ezt még a tavaly Gourmet-n lőttem a két tulajról, akik bent is dolgoznak az étteremben.

Amikor Horváth Tamást felhívtam, ő se akarta elhinni, aztán mondta, hogy ehhez le kell ülnie. Most - fél órával később - újra megkérdeztem:

"Döbbenet, nem vártam volna, hogy nincs átmenet, semmi köztes, egyből felkerülni csillaggal, eddig még ajánlásunk se volt! Függetlenül attól, hogy amit csinálunk, azt jónak tartjuk, hiszen ez egy csapatmunka, járjuk a világot, kóstolunk és sokszor gondoltuk, hogy ilyet mi is tudunk. De ez most a bizonyíték, hogy mi is meg tudjuk csinálni, képesek vagyunk rá. Fél órája sírok, nem étek magamhoz, édesanyámat felhívtam, azt mondta, hogy akkor sírtam utoljára, amikor őt vitték kórházba."

 

Mivel rengeteg tévedés és félreértés kering a Michelin értékelésével kapcsolatban, érdemes elolvasni ezt a két cikkemet (1. rész2. rész), amikből sok érdekesség is kiderül, na meg az is, hogy vissza lehet-e adni a csillagot és egyáltalán ki kapja, az étterem vagy séf?

Main Cities of Europe kalauz főszerkesztőjével készített exkluzív beszélgetésem itt olvasható, így fogadta a jó hírt a Világevőtől a Costes. így pedig az Onyx.

Az egyik korábbi Bib Gourmand étterem, az Arcade tulajdonosa korábban csak a Világevőnek mesélt a bezárás okairól és körülményeiről, tanulságos olvasmány!

Így nézett ki a 2013-as kalauz belülről

Nagy örömömre jelentősen javult a morál az utóbbi években, az első 1-2 évben még szinte senki nem vette a fáradtságot, hogy korrekt legyen, és megadja forrásnak a friss cikkéhez a Világevőt, de az utóbbi 1-2 évben ez jelentősen megváltozott. Az egyértelműség kedvéért: továbbra is elvárom a Világevő megemlítését és a klikkelhető linket, amennyiben innen származik az infó, vagy egy olyan oldalról, aki innen vette át. 

A bejegyzés trackback címe:

http://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr455855951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

S3rg3an7 2014.03.12. 11:14:27

Hatalmas gratuláció, erről van szó! :D

Von Siebenbuergen · http://koszelet.blog.hu/ 2014.03.12. 11:37:33

A szerző is olyan izgatott lett, hogy elsőre még a címet is elírta : )

Hadzsi 2014.03.12. 11:51:08

Hatalmas tisztelet Ákosnak és az egész csapatnak!!!!
Fantasztikus dolog, és jelenleg senki sincs aki jobban megérdemelné ezt az elismerést az országban, tiszta szívből gratulálok !!!!!!!!!!!!!

kifli 2014.03.12. 11:56:42

megérdemlik, pont tegnap ettem ott, jó is volt.

Kóstoll-óó 2014.03.12. 12:00:01

Már sokszor a számban éreztem!

odamondó 2014.03.12. 15:23:30

Gratulálok.

(bib gourmandban csak nekem bűzlik a déryné évek óta?)

Tákolmányi (törölt) 2014.03.12. 16:47:50

Világevőnek is gratulálok, mert hírforrásként jelölte meg az MNO, ami azért mégiscsak rang valahol :)

tomvor 2014.03.12. 17:20:32

Mertek nagyot álmodni,és kicsit örülök hogy nem kell azt hinnem hogy csakis csillagászatú árú alapanyagok útvesztőjében vezet út a csillaghoz.....
GRATULÁLOK BORKONYHA!!!!

odamondó 2014.03.12. 21:20:28

@tomvor: szerintem azért lesz bőven árkorrekció a csillag megszerzése után, de ne legyen igazam. Szerintem holnap este el is megyek amíg az árak a földet súrolják.

Misi724 2014.03.13. 10:40:40

Gratula!!!!!!!!!!
Óriási!
A többi budapesti étteremről lehet valamit tudni?Több ajánlás lett-e?Mert annak is lehetne értéke...a jövőben legalább.

lifelike 2014.03.13. 21:50:03

mennyi egy vacsi náluk 2 főre bor nélkül?

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.03.13. 22:40:08

@lifelike: Az attól függ, hogy hány fogásos menüt eszel és milyen drága ételeket. 10 ezertől kezdődik 2 főre 3 fogás. Érdemes minél hamarabb kipróbálni, mert az utóbb 2,5 évben nagyjából 20%-ot emeltek az árakon, de a csillag után megnövekedett érdeklődés miatt biztos megint fognak.

@odamondó: A Déryné szerintem se Bib...

Zoltán Oskovits 2014.03.18. 07:45:51

@odamondó: az árak a földet súrolják?? Ugye ezt te sem gondolod komolyan?

odamondó 2014.03.18. 12:19:02

@Zoltán Oskovits: vagy de? Szerintem nézzél körül michelin csillagos éttermek á la carte árai közt. A borkonyha azért bőven olcsóbb.

(nem véletlenül írták hogy csillagos és bib is lett egyszerre az étterem a jó ár érték arány miatt)

Zoltán Oskovits 2014.03.18. 14:46:57

@odamondó: ha a gyémánthoz hasonlítjuk az aranyat, akkor persze. Ám te nem ezt írtad. Azt mondtad: "holnap este el is megyek amíg az árak a földet súrolják". Nem mindenki teheti meg, hogy elugorjon egy ilyen drága étterembe. Mindenesetre, remélem, jól fogod magad érezni, és mindenképp számolj majd be az ár/érték arányról. Ezt most minden irónia nélkül írtam.