Ne próbáld ki, mert soha többet nem akarsz majd bolti gyümölcslevet!
2013. szeptember 24. írta: világevő

Ne próbáld ki, mert soha többet nem akarsz majd bolti gyümölcslevet!

Veszélyes üzem az otthoni gyümölcspréselés, aki egyszer megkóstolja a friss gyümölcs valódi ízét, nem nagyon fog többet a dobozosra fanyalodni. Én szóltam!

philips-1.jpg

Szerencsére eléggé divatos lett mostanában a szezonalitás az éttermekben, azaz mára sikerült feldolgozni a hiánygazdaság után következő sokkos felismerést, hogy akár decemberben is lehet spárgát vagy epret szerezni a világ valamelyik tájáról, és ehelyett a jobb séfek igyekeznek inkább az épp elérhető, friss, közeli termékekből dolgozni. Ez mindenkinek jó, a környezetnek is, a vendégnek is, pedig elvileg csorbítja a szabadságunkat.

IMG_4611.JPG

Ugyanez a szezonalitás érvényesül akkor, amikor beszerzünk egy juicert, vagy gyümölcsprést (vagy gyümölcscentrifugát, valahogy egyik magyar szó sem passzol rá teljesen szerintem, a juicer egyértelmű, csak az meg ugye nem nagyon magyar, dzsúszernek meg csak nem akarom írni...). Egyszer csak izgalmassá válik, hogy éppen milyen zöldségek, gyümölcsök vannak a piacon, mi az, ami érik, mi éri meg, miből és milyen kombinációkból lehet a legfinomabb italokat elkészíteni. Azt talán nem kell túlságosan megmagyarázni, hogy miért is egészségesebb egy friss, a termőterületén megérett gyümölcsből készített italt inni.
(Aki retteg a be nem vitt adalékanyagok és tartósítószerek hiányától, vegye meg őket külön, dobjon be mondjuk egy Nátrium-benzoát felest! Csak viccből írtam ezt, nehogy kipróbálja valaki!)

IMG_3042.JPG


Ez itt az úgy nevezett "gyümölcshústartály" és tartalma, szerintem absztakt műalkotásként is élvezhető: (és látszik, hogy milyen száraz a rost)

IMG_4618.JPG

IMG_4624.JPG

A dolog lényege egy profi juicer. Nem, sajnos a gagyikban nem lesz sok öröm, azok is kipréselnek egész sok levet, de sokkal bonyolultabb előkészíteni a hozzá valókat, elakadnak, leégnek, stb., és ha mégse ég le, akkor meg iszonyú frusztráló a használat utánai elmosása, főleg a préslemezé. Az ugyanis eléggé kardinális kérdés, szinte minden használat után érdemes azonnal kitisztítani, mert hamar belerohad a cefre, jönnek a muslicák. Ha meg nehéz elmosni, akkor az ember egyszer csak már nem veszi elő többet, felkerül a használhatatlan, értelmetlen konyhaeszközök közé a kredenc tetejére porosodni, zsírosodni. Azaz hiába volt olcsó, valójában nagyon drága volt.

IMG_5901.JPG

IMG_5898.JPG

IMG_5896.JPG

A sajátom viszont nagyon bevált nálam, kisebb-közepes almákat simán benyel egészben, fel se szoktam vágni, boldogan viszi a zellert (a gumót azért érdemes felaprítani, meg levagdosni a durvább göcsörtöket kívülről), a sárgarépát, a gyömbért, gyakorlatilag bármit. És a gépben maradó rostok szárazsága alapján nagyon jó hatásfokkal présel, éppen csak nyirkos a rost (amit egyébként lehet akár süteményekhez is használni, ha nem dobálunk bele mindent). És a legfontosabb: a kitakarítása nagyon távol áll a szenvedéstől, pedig ha valaki, akkor én tényleg utálok mosogatni. Maximum másfél perc alatt simán el lehet öblögetni, hála annak, hogy könnyen szétszedhető, nincsenek benne kis rések, amik nehezen tisztíthatók és a préslemez sem érdes tapintású, így nem darálja le a mosogatószivacsot, nem akad bele minden. (Ha jól tudom, mosogatógépbe is tehetők az alkatrészek.) Kapacitásban is bevált, nem kell folyamatosan üríteni, akár egy teljes család adagját meg lehet csinálni egyben. Szóval ajánlom nagyon: Philips Avance Collection 800W, XXL Tube. (Nem találtam itt meg ugyanazt a modellt, lehet, hogy már kifutott, minden esetre ugyanúgy néz ki, mint a 700 Wattos ezek között)
Na ilyen tiszta soha nem lesz azért nálam, úgyhogy használok inkább gyári fotót, ha már annyit dolgoztak vele:

Philips-800W-Avance-collection-Juicer-HR1871~63R278FRSP.jpeg

philips2.jpg

Receptekkel nem okoskodnék, szerintem pont a kísérletezés a poén benne, azaz mindent bele, aztán kóstolgatjuk, nagy baj nem lehet, vagy épp mostanában inkább a kevés összetevőjűeket szeretem nagyon, például csak zöld alma és egy kis darab zeller gumó. Összefoglalóan azt lehet mondani, hogy az alma bármivel jó párosítás, azaz jó hordozólkének, is, ha valami erősebbet akarunk kipróbálni, de "higítva". Nagyon jó bele a zeller gumó, nekem szinte semmiből se marad ki az illata miatt és ad hozzá egy olyan plusz ízt, ami szintén szinte mindenhez passzol, de nem uralkodik el rajta. Gyömbér kiváló, adagokkal eleinte óvatosan, később lehet a sziszegős csípősig. Amúgy meg alma, körte, cékla, répa, citrom, brokkoli vagy bármi más. (Citrusféléket ne héjastul, és van pár gyümölcs, amit én nem tennék bele, mert szerintem evéssel sokkal nagyobb az élvezeti értéke: dinnye, málna, eper, szőlő, áfonya, pomelo, stb.)
És fröccsnek is fantasztikus, akkor több, mint duplájára felöntve szódával!

IMG_5882.JPG

IMG_5890.JPG

IMG_5893.JPG

Én az élvezet irányából közelítem meg az egész kérdést főleg, nem vagyok dietetikus, de nyilván élettani hatásaiban, vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben és mindenféle másban is rettenetően jó dolog a friss gyümölcslé, télen még inkább, hajrá!

Akinek van kedvenc receptje/trükkje, ossza meg!

[Csütörtök hajnalban indulok Görögországba, a blog 3. születésnapját is ott fogom tölteni, megyek főzőiskolába, Metaxát kóstolni, és street foodot is felfedezni... "Élő tudósítás" szokás szerint csak a Facebookon.]

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr455530919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2013.09.24. 13:27:29

Ezek szerint a puhább zöldségeket, gyümölcsöket is beledobod a présbe? (citrom héj nélkül, érett körte) Nekünk is van egy frankó gépünk, de valamiért nekem tavaly mikor vettem bogarat tettek a fülembe, hogy csak kőkemény cuccok levesítésére való (alma, zeller, répa) és nem nagyon merészkedtem variálni vele, éppen ezért eléggé kihasználatlan a gép, legnagyobb bánatomra. Műszakilag nem tudom van-e igazság abban, hogy puha cuccokat nem javasolt beletenni. Mit gondolsz?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.09.24. 13:48:30

Most hogy mondod, puhakkal nem nagyon hasznaltam meg, talan mert eleve a savanykas, kicsit eretlen gyumolcsoket szeretek bele, nem a nagyon edeseket, de van ket fokozata, epp emiatt, szoval szerintem nem lehet gond!

Comté ex C. 2013.09.24. 14:41:12

Egy kiló vegyi gyümiből : -) mennyi lé jön le átlagosan?

LHedvig 2013.09.24. 20:03:51

@Comté ex C.: Szerintem egy 7-8 dl biztosan. Bár én is úgy vagyok vele, hogy van egy szuper Braun-om, de ritkán használom egyrészt a gyümölcs darabolása, másrészt a szita mosogatása miatt. Én úgy szoktam - már amikor nekiállok -, hogy alma-körte-narancs-banán. A banán csak az íze miatt. A narancslé nagyon kevéssé kesernyés lesz a rostjai miatt, de nem zavaró. Bár újabban a turmixgépbe is dobálom a narancsot, de azt érdemes kis szódával felspriccelni, mert nagyon sűrű lesz. Tehát egyben itt a válasz a puha gyümölcsre is...:-)

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.09.24. 23:24:05

Én egy elég drágát vettem és a mosogatás projecten bukott meg, azóta a szekrényben figyel, szóval ha valakit érdekel gyümölcscentrifuga ultraprofi van eladó, csak legyen aki elmossa.

belgabela 2013.09.25. 05:59:45

Ez egyszerűen nem igaz. Ha van saját őszitermésed, az nem jelenti azt, hogy nem veszel máshol sárgabarackot. Más, ha érted.

CernaGeza 2013.09.25. 06:55:43

@Tomi from Space:

Nekünk egy occsó (3Ezer) van, de az is elmosogathatatlan. Dobjon valaki egy elmoshatót, milyen is az.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.09.25. 07:19:11

@belgabela: először is nevezz hazugnak, az mindig jó kezdés. amúgy meg legalább egy éve nem vettem boltit, tehát igaz. más véleményed lehet, de azt nem baj, ha megtanulod szofisztikáltabban közzétenni.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.09.25. 07:20:04

@Tomi from Space: valószínűleg nem a drágaság a legfontosabb erény.

Void Bunkoid 2013.09.25. 08:19:15

A "juicer" kicsit erőltetett, meg látszik a tipikus internetről összeszedett okosság alapján jövő tömeges anglicizmus, igazából nincs semmi baj a "gyümölcspréssel", gyakorlatilag a mikrohullámú "sütőt" is sütőnek nevezzük (sőt még az angolok is), pedig soha a büdös életben nem süt az meg semmit, maximum felmelegít, vagy akár 21. század nagy slágerterméékét, az okostelefont is említhetnénk, amit - főleg a fiatalok - gyakorlatilag már mindenre használnak, de konkrétan telefonálni már csak alig-alig szoktak vele :)

azarcakimeghúzottegymarslakót 2013.09.25. 08:26:53

Egyetértek a rajongásoddal :) Nálunk mindennapos használatú a gép. Most az aktuális üccsi a cékla-répa-alma kombó, de nekem a nagy kedvencem a narancs-grapefruit-répa-alma. Amúgy mindig az idény jellegű gyümiket préseljük bele, tök jó kísérletezgetni velük. Egy 16e körüli hauser gépünk van, és nagyon bevált. Jól darál, szárazra hagyja a maradékot, és könnyű takarítani.

randomuser1 2013.09.25. 09:08:31

az elején a tisztítás volt a szűk keresztmeccet, de miután rájöttem, h üvegmosó kefével víz alatt sepect alatt megvan, sokat javult a kütyü kihasználtsága :)

randomuser1 2013.09.25. 09:10:14

@katácska!: én parit is tolok bele, a maradék elég nedves, de főzni direkt jó, a lé meg... hígabb mint a bolti, de legalább friss és nem főzött.

qwertzu 2013.09.25. 09:14:41

Van ilyenünk, mondjuk nem néz ki enyire profin, de nem használjuk. Ehhez legalábbis kéne egy cseléd is, akinek van ideje babrálni vele. Elképesztően időigényes. Ami nekem sokkal jobban bejött, az motoros citrom-narancsfacsaró.

Melchi Zadok 2013.09.25. 09:23:59

hát nem tudom, egy pohárért vacakolni az előkészülettel, a gép tisztításával... túl sokáig tart na.
én inkább a rendes hagyományos facsarón szoktam, de azon grapefruit mandarin és narancson kívül mást nem lehet.

Szelid sunmalac 2013.09.25. 09:27:22

Egyebkent meg pont a dinnyele a legfinomabb. Sot! Indoneziaban pl. mindenki dinnyelevet iszik.

focibuzi 2013.09.25. 10:20:30

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: te hogy csinálod? Thaiföldön ittam görögdinnyelét, állati finom volt, miután megkóstoltam, szinte csak azt ittam. Itthon próbáltam csinálni párszor, de nem lett jó (talán túlságosan is kipasszírozom a dinnyét, kint darabosabb, sokkal sűrűbb volt, és talán valami mást is tettek bele).

vernarancs 2013.09.25. 11:36:23

Colat mibol lehetne preselni? :DDD

protézisesh 2013.09.27. 15:37:17

nem egyszerűbb ezeket az ELTARTHATÓ cuccokat megvenni? Ezek nem koncentrátumból vannak visszahigítva, nem tartalmaznak tartósítószert vagy adalékot, tehát olyanok, mint az általad centrifugáltak, csak bármikor lehet belőlük inni, nem kell hozzá 5-10 perc elő/utómunka.

www.jobbanjar.hu/ital-asvanyviz-udito-akciok/alfold-aranya-100szazalek-rostos-almale-oszibarackkal-t497633/

viva.la.revolucion 2013.10.13. 17:46:45

@protézisesh: nem
ezekbe benne van a muslincától kezdve a házikedvenc ürülékéig minden, egy időben vettem ilyen 3-5 literes cuccokat, 10ből 4szer ki kellett dobni mert már a felbontáskor romlott volt, stb.

Gyűrött Papír 2014.01.03. 01:38:36

Mit lehet kezdeni a visszamaradó rostokkal?
Azt gondolom, ha az almát, répát és a többi magában is ízletes gyümölcsöt és zöldséget elfogyasztom, akkor ezek a rostok további jótékony hatással is bírnak, hogy így fogalmazzak. Mondjuk egy zellert, céklát, brokkolit és hasonlókat nem ennék magában, de az előbbiek esetében pazarlásnak érzem, hogy a levét megszerezzük, de a rostokat meg otthagyjuk. Még nem látom, hogy mi értelme van a levet kiszedni abból, amit lével és rosttal együtt is megehetek. Írom mindezt úgy, hogy gondolkodom egy ilyen szerkezeten, de ami videókat láttam a neten, pusztán azt hangsúlyozzák boldogan, hogy milyen remek dolog a balkonládába komposztnak berakni a visszamaradó masszát. A rádióban hallottam, hogy az almalé gyártásából visszamaradó rostokat töltelékek dúsítására használják.
Szóval miként lehetne hasznosítani a rostokat, mert ez így egyelőre számomra pazarlás.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.01.03. 08:06:32

@Gyűrött Papír: én nem tartom akkora gonoszságnak, vannak ennél sokkal durvább pazarlások is, de nyilván lehet törekedni a kisebb pazarlásra. például süteményekbe bele sütni, erre jó példa a répatorta, de nem csak annak a rostjaival működik ez. de lehet, hogy neked inkább a smoothie-műfaj való.

Gyűrött Papír 2014.01.03. 11:52:30

@világevő: Ezt a smoothie dolgot nem ismertem, köszi!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.01.03. 12:38:04

@Gyűrött Papír: szívesen, annak pont ez a lényege, hogy kb mindent felhasznál!

lifelike 2014.01.21. 00:44:45

annó ennek a posztnak a hatására vettem gyüm.centrifugát, először olcsót, aztán visszavittem és egyre drágábbakat,
de sose volt elég jó
aztán megkerestem ezt a philipset, 1871-nek hívják itthon, van belőle egy 1000wattos verzió a 1871/10 (üdvözlöm aki ezeket a neveket kitalálja)
na most jutottam el oda, hogy van egy normális centrifugám, tényleg nem érdemes olcsót venni, az inspirációért pedig köszi

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.01.21. 07:13:23

@lifelike: :) nagyon örülök, hogy neked is bevált és köszi a visszajelzést!
süti beállítások módosítása