A világ legjobb pizzája
2012. december 19. írta: világevő

A világ legjobb pizzája

Két barátom épp a világ legjobb pizzériájából jelentkezett be Nápolyban, erről eszembe jutott, hogy mennyire fantasztikus élmény volt... Közben kiderült, hogy hetente járnak ide, van egy pár előnye, ha az ember Nápolyban vízilabdázik. :) És közben megírták, hogy azóta még olcsóbb is lett, a duplamozzarellás már csak 5 euro...

Nápoly egyik nem túl előkelő városrészében, közel a pályaudvarhoz van egy egyszerű pizzeria. A portál hétköznapi, belül sincs semmi hivalkodó, a kínálat egyenesen gyenge: kétféle pizza kapható, margherita és marinara, előbbi dupla mozzarellás változatban is, mindkettő több méretben. 

És mégis, hétköznap délben óriási sor áll a hely előtt!

A sor (egy része)

Megkapjuk a cetlinket, 67-es rajtszám. Nem tűnik katasztrofálisnak, hátha már a 60-asnál tartanak. Na ennyire azért nem jó a helyzet, de éppen kikiabál az egyik felszolgáló, quarantacinque, azaz 45, valahogy csak kibírjuk, végülis egy pizza elkészítéséhez nem kell több 3 percnél egy jó helyen. 

A dekor

Aztán elérjuk a sessantát, a hatvanat, kezdek közelebb furakodni a tömegben, hiszen mindjárt mi jövünk, nem is volt olyan hosszú a várakozás. Hm. A kellemetlen meglepetés: nem a sárga cetliknél tartunk, hanem egyelőre a rózsaszín blokknál. Ott tényleg a 67-es következik, a sárga majd csak utána indul nulláról...

Az olasz meló

Szerencsére "csak" 100-ig tart egy blokk, így több rövid séta és egy kis shoppingolás után már tényleg a célegyenesben vagyunk. Szolíd 90 perc telik el összesen az érkezéstől, amíg bejutunk, utána viszont mindent megbocsátunk, és megértjük, hogy miért hajlandóak itt a helyiek is kivárni az elképesztően hosszú várakozási időt az utcán álldogálva.

Van élet a konyhán

Kétféle pizza, néhány méret, 4 és 5.50 euro között. Ennyi az étlap, az itallap hasonlóan szegényes: Coca Cola, Fanta, Peroni Nastro Azzurro sör és ásványvíz. Nem sok. (Na jó, azért a sör sejtet valamit... :))

És akkor mindenki mozgásban, zenére! Nem sokat szórakoznak, sehol egy felesleges mozdulat:

És a végeredmény:

Margherita (paradicsom, bazsalikom, extraszűz olivaolaj, (dupla) mozzarella) 

Marinara (paradicsom, oregano, fokhagyma, extraszűz olivaolaj)

Brutálisan jó volt mindkét pizza, természetes ízek, tökéletes alapanyagok, de semmi túlbuzgóság, fior di latte (még csak nem is buffala, azaz bivaly!) a mozzarella, valódi paszírozott paradicsom a szósz és profi a kemence, meg az összes folyamat, érdemes a videón még egyszer megnézni azt a rutinos mozgást, ahogy a nyerstésztára felkerülnek a feltétek, vagy a kemencébe bekerülnek-forgolódnak-kikerülnek a pizzák, mindössze 90 másodperc után). Az árak még egyszer emlékeztetőként (ha valamelyik budapesti pizzás megpróbálná elmagyarázni esetleg, hogy a pizzának drágának kell lennie): 4-5.50 euro. Tehát kb. 1120-1540,- ft között, ha épp 280,- Ft az euro. És semmi felesleges feltét, nincs tonhal, nincs kapribogyó, nincs sonka, ananász főleg nem, egy igazi pizzára semmi ilyesmi nem kell. Igazából a mozzarellából se kellett volna duplát kérni, csak elnyomja a többi ízt.

A Da Michelében csak tudják, 1870 óta űzik az ipart...

[A beszámoló eredtileg a bellaitalia blogra készült, de ide nagyon hiányzott. ]

Legjobb karácsoniy gasztroajándékok listája itt.

naptar.pngMég időben elkészül a DigiLabor.net-nél!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr124973874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mizie 2012.12.19. 22:24:18

Nekem mindig az a döbbenetes Olaszországban, hogy a legutolsó falu legutolsó kocsmájától kezdve, a leghájpoltabb étteremig tényleg MINDENHOL jó kaját lehet kapni. Mindig frissen, mindig helyi alapanyagokkal. Imádok ott kajálni, imádom azt a biztonságot, hogy sosem kell megkérdeznem hogy milyen alapanyagot használnak, hogy nem lesz fűrészpor ízű a sajt, hogy van íze a kenyérnek és még órákig sorolhatnám.

Itt vagyunk mi is akik IMÁDNAK enni és rengeteg jó kajánk van. Itthon miért nincs ilyen kompromisszum nélküli gasztronómia?

Béla, tudod a Béla 2012.12.19. 22:29:02

Guszta, de a Corvin mozival szemben lévő, Trattoria Veneziában is 100%-os a pizza, és nem kell sorban állni, akár még házhoz is hozzák, és nem drágább, viszont valódi paradicsom van a szószban, és azt kell hogy mondjam a legjobb pizza 750 km-en belül!
Természetesen ott is akác tüzelésű a kemence, mert anélkül sansztalan egy jó pizza. A gombást ajánlanám ;)
Mondjuk ezt is megkóstolnám, ha kicsit közelebb lenne...

Sword 2012.12.19. 22:32:54

Lehet tudni, hogy körülbelül miből áll a szósz?
Szimpla passzírozott paradicsom? Vagy van benne némi fűszer?

kyanzes (törölt) 2012.12.19. 22:42:58

@Béla, tudod a Béla: nem jutott volna eszembe, hogy a tüzelőanyag számít. Ez biztosít valami optimális hőfokot? Jópofa.

szamojéd szomszéd 2012.12.19. 22:58:10

"világ legjobb" - inkább egyik legjobb!
A másik most épp SF-ban van, Anthony Mangieri által készítve!!
www.youtube.com/watch?v=oiaTvrcSo24

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2012.12.19. 23:00:32

@mizie: +1, Olaszországban mindig élmény az étkezés.

Brix 2012.12.19. 23:18:31

A pizza eredetileg a szegény emberek eledele volt. A lényege a finom tészta és egy kevés feltét. Az egyszerű, népi ételek a legjobbak, és nem a luxus éttermek művi kreációi. Persze, a kapribogyó és a szardínia, az még ráfér a pizzára Olaszországban is.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2012.12.19. 23:35:54

@mizie: Nekem is csupa jó emlékem van az olasz éttermekről és még a kis kocsmákról is. A legszebb az volt, amikor a tengerpartról hazafelé a hegyoldalban láttunk egy elegáns éttermet, ami a tengerre nézett. Kicsit féltünk, hogy mennyibe fog kerülni, de kiderült, hogy olcsóbb, mint egy pizza a parton és mennyeiek az ételek, a sajttál pedig lenyűgöző. Hasonlóan szép emlék Bolognából egy tészta válogatás, háromféle tészta tökéletesen elkészítve (zöld lasagne, gramigna kolbásszal és
sedanini kecskesajttal).

Csak azok a helyek okoztak csalódást, ahova Bolognában egy helyi fiatalok által fiataloknak ajánlott helyeket mutató térkép alapján mentünk el. Az egyik a megadott időponttal ellentétben zárva volt, a másik pedig a leggyengébb olasz étterem volt, ahol jártam...

blasiusii 2012.12.19. 23:59:43

Én is voltam több tucat helyen, egyetlenegy trattoriában (ezek kisebb, családiasab, egyszerűbb helyek a ristorantéknél) volt talán, ami kicsi csalódás volt, de a magyar minőséget az is hozta :)

Itthon is tudnak azért nagyon tehetséges pizzák készülni, ne legyünk kishitűek. DE általában az alapanyagoknál válik el a két konyha. Mi, akik agrár nagyhatalom voltunk, ma rossz minőségű alapanyagokat eszünk, dédapánk fognák a fejüket. Olaszországban több a minőségi alapanyag, persze, ott több a kereset is, itthon eltűnőben a középosztály... de ez más tészta. Annyi biztos, hogy valamivel én is többet adnék egy pizzáért, ha ugyanolyan minőségi alapanyagokból készülne.

Olaszországban még a kis büfék a kedvenceim, ott lehet az igazi helyi ízeket megkóstolni! Én is azt tanultam szüleimtől, és ezt is adom át majd, hogy oda kell menni, ahová a helyiek is mennek :)

v-olga 2012.12.20. 07:28:05

Ázsia egyik, ha nem a legjobb pizzája Pekingben található a La Pizza nevű étteremben, a Village-ben, Sanlitun városrészben. Ha erre járva valaki igazi olasz pizzára vágyik, ott a helye. Több generációra visszatekintő olasz pizzakészítő család tagjai vezetik (a főnök és a pizzamester testvérek), a tulaj is olasz. Egy pizza 60 és 130 yüan között van, az olyan 7,5-16 EUR, tehát nem olcsó de megéri.

meszi 2012.12.20. 07:38:42

@mizie: mert a magyar konyha szar
piros zsíros ételek tömkelege, röhej hogy mindenbe raknak húst, kétfélét csirkét és disznót, fűszerek kimerülnek a sóban-borsban-paprikában, alapanyagok a káposztában, húsban, krumpliban. Semmi ötlet, semmi eredetiség benne, unalmas, igénytelen.

civil polip 2012.12.20. 07:57:59

@mizie: "Nekem mindig az a döbbenetes Olaszországban, hogy a legutolsó falu legutolsó kocsmájától kezdve, a leghájpoltabb étteremig tényleg MINDENHOL jó kaját lehet kapni."

Sajnos meg kellett tapasztalnom, hogy ez csupán legenda. Sok a jó hely, de a MINDENHOL erős túlzás.

Az viszont működik, amiről @blasiusii: ír: oda kell menni, ahová a helyiek járnak.

rohadjmegARCgeci 2012.12.20. 08:41:52

@meszi: Akkor egyél fertőzött tengeri halakat,nyers csigát,amőbás kagylót és hamisított kínai tojást.

protézisesh 2012.12.20. 08:46:51

@civil polip: én Franciaországban jártam így, szinte mindenhol rendes ételt tettek elém rendes áron.

Amúgy meg kicsit fellengzősnek érzem, hogy másfél órát várjak arra, hogy BEJUSSAK egy pizzériába, ahol csak üres pizza van... Én sem szeretem a 400féle feltétes, a perembe virslit göngyölő pizzahátakat, de ez a hely csúnya hype áldozata lett.

Még azt mondja meg valaki, hogy miért a szállíthatatlan ételekből lett futároskaja? A pizzát amint a dobozba rakod, elkezdi gőzölni magát. Ha melegen is kapod, már nem roppan a külseje, nem puha a belseje, hanem nyúlós-szivacsos az egész. A rántott kaják dettó, a gyrosból kifolyik a leve, a hasábkrumpli összefonnyad. Ellenben a pörkölt nokedlivel, vagy a főzelékek simán bírnák a tárolást/párolást/melegítést, mégsem ezek a slágerek.

rohadjmegARCgeci 2012.12.20. 08:51:37

@protézisesh: Pedig de.Ha elmész a Lurdy házba hétköznap dél körül,akkor megláthatod melyik a sláger.Nem a thai étterem előtt gyűlnek a népek,hanem a magyar kosztot adó előtt kígyózik a sor.
A főzelékfalókban is nagyobb a tömeg,mint bármelyik pizzériában.

ob.szerver 2012.12.20. 09:03:34

"Épp csak másfél órát kellett érte sorba állni az utcán, de sokkal többet is megért volna."

Mégis mennyit? 4-5 is elment volna? Esetleg 10-12 egy faék egyszerűségű ételért, legyen az akármilyen kiváló is a kategóriájában?

Ha az olaszok ezért hajlandóak sorban állni másfél órán keresztül, akkor mindjárt könnyebb megérteni a gazdasági problémáikat. Ott pedig még unortodoxia sem tombol.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2012.12.20. 09:38:42

@meszi: A magyar konyha ugyanúgy tud finom lenni, ha pl. rendes pirospaprikát szerzel valakitől, odafigyelsz, hogy milyen húst raksz bele stb. Szóval nem azzal van baj, hogy magyarok vagyunk, hanem hogy ezt is sokan megpróbálják a legolcsóbb dolgokból kihozni, aztán olyan is lesz.

Az alapanyagok egyszerűségét tekintve amúgy nyugodtan párhuzamot lehet vonni az olaszokkal, sőt talán még egy kicsit bonyolultabbak is vagyunk.

askenázi geci 2012.12.20. 11:00:52

jó annak aki ráér 1,5 órát állni sorba munkaidőben egy égett szélű sajtos-paradicsomos lepényért.

Rebelde 2012.12.20. 11:23:27

jól néz ki és nem is drága, de azért másfél óra?! ha valaki annyira ráér persze lelke rajta

az ananászt a pizzán merényletnek tartom én is, el kéne verni azt, aki kitalálta

pocaklakó minimanó 2012.12.20. 11:27:15

@meszi:

"mert a magyar konyha szar"

Csak a szokásos tájékozatlan hőzöngés.

protézisesh 2012.12.20. 11:32:57

@Dr. Furia: ÉtelFUTÁROKRÓL, KISZÁLLÍTÓS kajáról beszéltem...

rkazay 2012.12.20. 11:53:56

Voltam ott még 2010-ben. Tényleg egy lepukkant környék a pályaudvartól nem messze, és belül sincs semmi extra, de a pizzájuk az mennyei. Sokfélét ettem már, többször Olaszországban is, de egyik se volt a közelében sem ennek. 1870 óta tolni egy pizzériát, ilyen "szegényes" felhozatallal csak úgy lehet, ha az nagyon-nagyon jó minőségű és megfizethető!

Plumper 2012.12.20. 12:08:53

ez jó ár!!
és igen, ilyen az igazi pizza.

nem pedig sonkás-tarjás-baconös...:-P

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.20. 13:51:27

nah csak járjak arra megkóstolom.

blasiusii 2012.12.20. 15:58:14

@Plumper: nekem a kukoricás a kedvencem :D főleg, ha megkeményedik a tetején, és egészen gumiállagú lesz..

szóval tényleg nem a hozzávalók száma, hanem annak minősége a lényeg. Az olaszok eleve szeretnek "rusztikusan" főzni, kevés hozzávalóval, egyszerűen. Náluk az előétel lehet, hogy egy számunkra "egyszerű" paradicsomos tészta - de az igazi paradicsomból, igazi sajttal, "al dente" főzve (erről jut eszembe, volt olyan szicíliai ismerősöm, aki 1 perccel tovább főzte a tésztát, és azzal a lendülettel kihajította). Ez más hozzáállás.

Pdudas 2012.12.20. 19:20:47

Volt szerencsem egy ideig Olaszorszagban elni (Piemont tartomanyban, Torino kornyeken).

Nos ott megtanultam, hogy az egyszerusegben es a jo alapanyagban rejlik a titok. Naponta jartunk ettermezni - lattuk is hogyan keszitik a dolgokat a helyiek. A pizzaban az volt a meglepo, hogy mondjuk egy sonkas (crudo) verzio eseten a sonkat nem suti ra, csak az elkeszult pizzara teszi ra a lehellet vekonysagura szeletelt sonkat es az egeszet egy percre meg visszateszi a kemencebe. Azota is emlekszem ra.

Pedig itt Trieszttol 20 kilometerre is vannak igen jo pizzak (es tesztak es gnocchi es minenfel szarvasgombas etel ha mar isztrian elek). Az olaszokra valoban jellemzo, hogy keves helyen nem izlik a kaja. Egyszeruen olyan szintre vittek a gasztronomiajukat, hogy ha az Ipercoopban veszek egy francia kremest az siman megveri a neves pesti cukraszdak sutijeit (Budapesten pont ettermi vonalon dolgoztam, igy a Gundeltol a Gerbeaud-n at sok 'neves' cukraszdaban es etteremben es szallodaban megfordultam (es nem mint vevo)).

Kulfoldi ismeros is el volt ajulva, hogy Triesztben a foter kornyeken talalomra bementek egy kis cukraszdaba es mnden tokeletes volt...

Szerencsesek vagyunk, hogy itt elhetunk!
Az valo igaz, hogy oda kell menni ahol a helyiek esznek. Ott tokeletes a kaja. Bar az olaszok etkezesi tempoja nekem tul lassu. Amikor ok meg az eloetel felet beszelgetnek mi mar a kavet rendeljuk. Pedig eltelt 2 ora. De mi magyarok mar csak ilyen rohanosok vagyunk.

Viszont par dolgot tanultam toluk: latte macchiato az kb delig illik leven reggeli ital. Ki is akasztom rendszeresen a pincereket, mert en ejjel is azt szeretek inni. A kave az kb barmikor mehet.
Olasz kollegaim ejfelkor meg lazan kaveznak.
A gnocchiban nincs liszt. Pontosan nem tudom hogyan keszul - de gluten erzekeny kollegamnak siman hoztak miutan rakerdezett van-e benne liszt (nemleges valaszt kapott). (olaszoknal kapnak havi 100 Eurot az allamtol amit a gyogyszertarakban tudnak gluten mentes etelekre elkolteni).

miss posza 2012.12.20. 19:23:20

Uhhh, most kerem azonnal! :) jovore megyek Napolyba, ezt a helyet tuti felveszem a must have listamra:)
Amugy nalam nagy kedvenc londonbol franco manca potato pizzaja, meg nala az osszes kb:)
a kis barataid meg a Toth Marton es a Kovocs Robert a Posillipobol?:D

Pdudas 2012.12.20. 19:30:33

Ha netan valaki arra jarna (kb kizartnak tartom, mert hegyek kozott van):

www.almulinoplan.it/

vittore 2012.12.21. 16:26:22

@Béla, tudod a Béla: Ehehe. Ott szetettem meg az olasz kaját. Amikor bezárt egy időre, szinte elvonási tüneteim voltak.Egyszer a Szlovén-Olasz határ közelében nyaraltunk, és egy kis faluban reggel, 8-9 körül sétálgattunk, keresve valemi jó kis reggeliző helyet. Ki is volt írva egy tornácos házikóra, hogy van reggeli. Bementünk, és egy idős néni a cikkben szereplőhöz hasonló pizzát rittyentett 10 perc alatt. Na, azóta se nagyon ettem olyan finomat.
Még egy igényes pizzázó Újpesten a Capri. Azt hiszem most nyitottak még egy éttermet valahol Budán....

Kiscica79 2012.12.21. 16:58:57

Nyáron volt szerencsém nekem is megkóstolni a pizzájukat, tényleg isteni, mi kb. 60 perces várakozással "megúsztuk". A tészta hihetetlenül omlós belül. Bárcsak lenne ilyen vagy csak közel ilyen pizzéria Mo-on is..

user error 2012.12.21. 23:52:57

Hogy képes valaki ilyen kormosra égett, lepkefingnyi feltétes pizzáért órákat sorban állni?
süti beállítások módosítása