A legjobb brunch a világon
2012. április 24. írta: világevő

A legjobb brunch a világon

Sajnos nem Magyarországon van, pedig itt is van egy-két egészen jó ár-érték arányú, de a legjobbért egészen Lyonig kell utazni. Ott aktív ugyanis Nicolas Le Bec, akiről volt már és lesz is még szó a blogon, ugyanis ha nem is a legtöbb csilaggal kitüntetett francia séf, de az új generáció egyik legizgalmasabb képviselője a breton származású, két csillagos éttermet is vivő szakács.
[Május közepén Világevő Vietnami Vacsora autentikus ízekkel és máshol nem kóstolható különlegességekkel!]

 

A korábbi gasztronómiai étterme is nagyon komoly volt, de az igazi kedvencem a lyoni új városrészben, a Confluence-ben található, ami a régi dokknegyed szerintem egészen gyönyörű és hihetetlenül modern átalakításából jött létre. (a gyenge fotókat én csináltam, a profikat Vermes Kata)

Az étterem berendezése tulajdonképpen egyszerűnek mondható, inkább hasonlít egy igényesen berendezett kerthelyiségre, mint egy étterembelsőre. Rengeteg ember elfér, és ennek meg is van az oka, eddig ugyanis valahányszor ott jártam, szinte mindig teltház is volt. (a képek közvetlenül nyitás után készültek, később már nem lehetett volna fotózni a vendégek miatt.)

Egész héten rettenetesen népszerű, de a vasárnap dél a csúcs, ilyenkor komoly sor alakul ki az utcán, annyian akarnak egyszerre bejutni, persze asztafoglalás nélkül nem is kísérletezik senki sem, esélytelen lenne. És mindezt úgy, hogy azért Lyonban hihetetlenül sok jó étterem van, tehát nem a konkurencia hiánya miatt felkapott a hely.

Hanem azért a nagyon hazdag svédasztalért, ami csak úgy roskadozik a folyamatos feltöltésű francia finomságok alatt, kezdve a friss osztrigától az összes fontos bisztróételen át egészen a macaronig.

És minden fantasztikus, személyes nagy kedvencem a soft shell crab, aminek nem tudok magyar nevéről, de korlátlan mennyiségben fogyasztanám, a tarisznyarák ehető páncélú változatáról van szó, szerintem minden tengeri herkentyűk legnagyobb találmánya. De van csiga is, és bármi egyéb, a világhírű és rettentő drága Bresse-i csirkével sem spórolnak.

 

És még olyan poénokra is jut energia, mint a pop corn és a friss "palacsinta".

 

Két fontos dolog is folyamatban van éppen, holnap reggelig tart még a JÁTÉK egy 30 ezer forintos nyereményért, és szervezek egy nagyon autentikus és izgalmas vietnami vacsorát pár héten belül, arra lehet jelezni az érdeklődést, illetve befolyásolni az időpontját itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr54470237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.04.24. 11:09:09

A terem úgy néz ki ezekkel a fehér székekkel, mintha esküvői rendezvény lenne.
Nem is tudom, hogy el kéne nekem menni ilyen helyre vagy nem, mert szerintem a vége úgyis az lenne, hogy betegre enném magam ennyi finomság között. :) Utána meg csak kigurulnék az ajtón.

Emődi Tehéntánc · http://foodies.hu/blog/ 2012.04.24. 11:13:29

Nem vagyok nagy híve a brunch típusú étkezésnek, de ez a változat azért megrengetné az álláspontomat. Az épületek pedig hasonlóan zseniálisak, mint az ételek. Viva Lyon! :)

Attilajukkaja 2012.04.24. 11:33:07

En mindig azzal jovok, hogy milyen jok a kepek,...dehat tenyleg jok!! Es a kikoto negyed tenyleg nagyon vagany.
Louisiana ugyan csak picit francia "terulet" az USA-n belul, de ha arra jarsz, ne hagyd ki a soft shell Poboy-t! Egyik kedvencem, es mokas, ahogy a zsemlyebol csak a rak labai kandikalnak ki. :o)
www.thirstyreader.com/wp-content/uploads/2012/04/softshellpoboy2.jpg

joska141 2012.04.24. 14:13:14

Tisztelt "Világevő"!
Nagyon figyelemre méltó beszámoló volt. Sajnos nem valószínű, hogy a közeljövőben eljutunk Lyon-ba, de maradva nálunk és idézve az Ön cikkéből: "Magyarországon...itt is van egy-két egészen jó ár-érték arányú (brunch)",. Tiszteljen meg azzal, hogy ezeket az Ön által jónak minősített helyeket felsorolná!
Előre is köszönettel.
József

mifolyikittgyöngyösön?! 2012.04.24. 14:15:18

kar,hogy elvesztette tavaly mindket csillagat...:(
nem a kepen levo uriember jelentette ki par eve,hogy "a rizottot basmanti rizsbol kell fozni"?
az mindent elarult a hozzaerteserol..
meg hogy a "weldonne belszin a veres.."
igazi marha..

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.04.24. 14:18:36

@mifolyikittgyöngyösön?!: nem vesztette el, eladta az éttermét, de azóta csinált megint gasztronómiait.
a képen látható úriember én vagyok, és ilyeneket nem mondtam soha. de ha marhának gondolsz, ahhoz jogod van :)
(gondolom a helyesírás szándékosan lett ilyen)

mifolyikittgyöngyösön?! 2012.04.24. 14:29:03

hm,..legutoljara 2004??ben olvastam valami nepszabadsag top100etterem,vagy ilyesmit..
nem vagyok kepben,mert 2006ota nem magyarorszagon elek.Es abban az ujsagban a szerzok egyike,folyamatosan sirankozott,mert sehol sem tudnak rizottot kesziteni..aztan kb a 10.etteremnel kifakadt,hogy nem tudjak melyik rizsbol kell csinalni,hiszen "basmanti2 rizs kell..
Aztan kiderult,hogy basmanti rizs nem letezik,a szerzo valszeg basmatira gondolt,ami valoban kivalo,rizottohoz viszont alkalmatlan..
Aztan szinten ebben az ujsagban olvastam,hogy a szerzo belszint rendelt,medium-on,de amit kapott,az veres,"ha welldone kerek tokeletes" volt a megjegyzes..ez,uram,mar kb meg is adja az alaphangot a szakertelmerol..
Persze,ha valaki nem ert valamihez,az nem baj,csak akkor nem kell nyilvanossag elott kiadni.
Igen,tudom,rossz a helyeirasom,ezt az oromet meghagyom onnek.
Mindazonaltal erdekes,hogy egy olyan ember,mint on,aki megfogalmazza a legkemyebb kritikakat is,ha ont kritizaljak,azt mar annyira nem szereti..
Tovabbi sok sikert.
BB.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.04.24. 14:32:50

@mifolyikittgyöngyösön?!: :) sajnos akkor sem én voltam. és nem látom, hogy bármi nagyon negatívat reagáltam volna a kritikára, ami ráadásul tévesen irányul felém, így végképp nem értem az utolsó megjegyzést. azért köszönöm az észrevételt.

mifolyikittgyöngyösön?! 2012.04.24. 14:39:29

ertem,akkor bizonyara en tevedtem,es elnezest.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.04.24. 14:48:04

@mifolyikittgyöngyösön?!: köszönöm, ez nagyon korrekt és semmi probléma.

Jokerpofa 2012.04.24. 14:54:32

@joska141: Peppers, Araz vasárnaponként

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.04.24. 16:39:22

Teljesen meglepő módon puhapáncélú ráknak hívják magyarul. :)
Hogy a véleménydiverzitást kicsit növeljem, szerintem az épületek öncélúan bénák, a bresse-i csirke pedig túlértékelt, az étterem pedig alig néz ki vonzóbban, mint egy menza. :)
Persze a kaja biztos nagyon jó, egyszer tényleg el kéne jutni Lyon-ba...

kerdesek05 2012.04.24. 16:58:03

mennyibe volt ez a brunch ott?

red7 (oda adjad befelé a labdát, bazzmeg!) 2012.04.24. 17:41:09

Pompás beszámoló, a kevés szövegért bőséggel kárpótol a sok gyönyörű kép! Irigylem a szerzőt :)
Éppen ezért elnézést kérek tőle a brutális offolásért (amit ezentúl minden egyes hasonló esetben meg fogok tenni!): árulja már el az, aki érintett, hogy miért kell kötőjellel (-) toldalékolni azt, hogy Lyonba?
Ez az írásmód (bármilyen végződésű idegen szó kötőjellel való toldalékolása) az elmúlt hónapokban rohamosan terjedő népbetegség lett. Nem vagyok nyelvész, nyelvőr, nyelvtantanár - csak magyarázza el valaki a miértjét, könyörgöm! És még egyszer elnézést, Világevő!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.04.24. 19:20:27

@red7 (oda adjad befelé a labdát, bazzmeg!): igazad van, valami hülye reflex lehet ez az idegen név miatt!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.04.25. 00:07:03

@red7 (oda adjad befelé a labdát, bazzmeg!): én most írtam ilyet? ugye nem!?
észerevettem én is a jelenséget, én úgy tudom, hogy úgy van a szabály idegen szavaknál, akkor kell a kötőjel, ha máshogy ejtjük (a végét), mint ahogy le van írva. Azaz Lyonnál, Lyonban, viszont mondjuk Pierre-rel, Savoy-val, stb.
Szerintem innen szivárgott át általános jelenséggé, mert így kicsit tudományosabbnak tűnik :)

fogash 2012.04.25. 09:26:37

érdekesnek tűnik a hely, de a saját fóbiáimat leszámítva (csigát, osztrigát nem eszem, a rák szeme, stb) pár kérdés: a csirkecombon vajon miért maradt rajta a fél lába is? A macaronokba ugye csak a fotó kedvéért harapdáltál bele és utána mindet megetted egészen? :)

A flanszija éttermekkel az az egyetlen bajom, hogy semekkora asztalok vannak. Az egész éttermet ábrázoló képen is fel van csapva a rendes teríték, 2-2 pohár, aztán a két tányérnak alig marad hely a kétszemélyes asztalon. Értem én, hogy lehetőleg sok embert akarnak leültetni, de én túl vidéki vagyok ahhoz, hogy tőlem 60 centire (az már a másik asztal!) vadidegen emberekkel "együtt" étkezzem.

a magyar vidéken (é-dunántúl) egyébként tudsz brunch-helyet, vagy nálunk ez (is) csak pesten létezik?

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.04.27. 02:14:15

@fogash: szerintem "a kis helyen sok embert leültetni" Franciaországban általános jelenség. Az egyik párizsi bisztróban minket egy 6 fős asztalhoz ültettek le. A 6 fős azsztal egy asztal volt, 3 pár, lányok egy sorban, fiúk a másik sorban. Senki nem ismert senkit, és akkor vacsoráztunk kettesben-hatosban... Aki legbellül ült, ha mosdót látogatott, akkor a másik két embernek persze ki kelllett másznia, amikor visszajött szitén fel kellett állni... stb.. Másik asztal? Hát ott az sajna nem volt, mert mindenhol emberek ültek és ettek, vagy enni akartak. Én ezt felfogtam úgy, hogy párizsi "bisztróélet" meg kaland. :)

Dorozsmai · http://www.dorozsmaiendre.blogspot.com/ 2012.05.01. 09:22:22

Jenci: nekem ilyen élményem csak a Szent Jupátban volt 18 esztendővel ezelőtt. Finoman szólva túlzásnak találtam, hogy egy asztalhoz ültettek 4-4 embert, akiknek semmi közük nem volt egymáshoz.

A posthoz:
Az étterem rendkívül csábító.
Mennyi volt a "beugró"?
süti beállítások módosítása