Közép-Amerika ételei
2012. március 08. írta: világevő

Közép-Amerika ételei

Szerencsére azért néha van egy kis wifi, igaz, annyira izgalmas a túra, hogy nagy hiba lenne egy monitor képrernyőjét bámulni, vannak erősebb ingerek is. (ez itt a túra részletesen, rengeteg fotóval.) Azért egy kis fotósorozatot gyorsan összedobáltam, az már látszik, hogy nem elsősorban a gasztronómiája miatt marad meg Közép-Amerika az emlékezetemben, itt ez nem annyira tűnik az emberek szívügyének, mint mondjuk Japánban vagy Franciaországban. Kicsit gyanúsan népszerű a bab és rizs keveréke többféle verzióban is, és a csirkehús sem a kedvencem. Viszont nyilván zöldségekben és gyümölcsökben hihetetlenül gazdag és magas színvonalú a választék.

Ez például egy tipikus reggeli, babos rizs, rántotta és egy jó kis salsa:

Mindenhol jelen van a főző banán, azaz platanos, gyakorlatilag krumpli helyett használják, sütve, főzve, csipszként és még püréként is. Talán egyedül hasábplatanos nincs :) Édesen is, ha érett, vagy zölden.

Itt éppen szeletekre vágva, kilapítva, és olajban kisütve:

Itt pedig nyersen a piacon:

 

Guánabana, tüskés anóna magyar(abb)ul, főleg turmixalapanyag, nincs túl erős íze, de finom:

 

Egy kis helyi sör, az is jólesik néha, főleg a cevichéhez:

És még pár fotó a piacról:

Megyek majd még fotózgatni szegény, vidéki nicaraguai piacra is, és sokat várok a Karib-tengeri oldaltól is, főleg a San Blas-szigeteken a homártól és egyéb tengeri ételektől. Illetve írok azért majd nem csak a gasztronómiáról, nagyon izgalmas helyek ezek.

Köszönet a támogatásért a Air France-KLM-nek!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr224293315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eichler 2012.03.08. 09:14:09

Az a banán sem az acetiléntől érett meg. Gyerekkoromból úgy emlékszem, hogy még az íze is másmilyen volt. Főleg párnaposan.

avissi 2012.03.08. 11:46:51

Az alapanyagok... hát igen!

avissi 2012.03.08. 11:47:52

Ja, és sült tengerimalac (vagy valami hasonló kis rágcsáló) is volt már?

Emődi Tehéntánc · http://foodies.hu/blog/ 2012.03.08. 12:10:04

F@sza fotók.
ÉÉÉÉS Igen-igen-igen, egy sült tengeri malacot nyárson mindenképpen kérünk prezentálni. Recept is érdekel. :)

Lacusru 2012.03.08. 19:32:36

Nem kell bántani a kis szőrös állatkákat... éljenek csak szabadon, nyugalomban! Amúgy is elég veszély leselkedik rájuk a természetben...

A képek jók, az a reggeli meg kifejezetten jól néz ki.
(ha szabad megjegyezni, azért a Japánoknál sem valami változatos a reggeli kínálat... én a 3. hét után már kifejezetten kezdtem bele unni a Japán reggelizési szokásokba pl. és beültem egy európaiasabb reggelire :-) igaz, a rizst úgy megszoktam addigra, hogy dél körül már hiányzott!)

Attilajukkaja 2012.03.09. 11:17:24

Nagy banatom, hogy itthon nem lehet kapni ilyen fozobanant. Meg yucat sem. Pedig ha Spanyolorszagba beviszik, akkor idaig is elhozhatnanak beloluk egy parat! :o[

@avissi:
Az nem divik Kozep-Amerikaban. :o) A valodi disznohust viszont nagyon szeretik!!!

avissi 2012.03.09. 14:07:27

Csak vicceltem... Egy barátom dél-amerikai társasútján készült fotó a feltálalt grillmalacról. Persze tengerimalac vagy hasonló kisrágcsáló volt.
Némely családtagomnál a házinyúl is tiltólistán van, mint aranyos kis állat, másik hozzámtartozó meg azért eszi ill. adta kisgyerekének, mert a házinyúl hipoallergén. (Tényleg.)
Olvasok tovább!

Attilajukkaja 2012.03.09. 15:31:32

@avissi:
En nem vicceltem. :o))))
A tengeri malac Peruban inyencseg. Aki kostolta, azt mondta, hogy nem olyan hajj de finom.
christopherfountain.files.wordpress.com/2009/07/guinea-pig-roast-783470.jpg
süti beállítások módosítása