Gasztrobakancslista 2012.
2012. január 17. írta: világevő

Gasztrobakancslista 2012.

Mivel idén vége a világnak, és ennek ráadásul elég komoly előjelei is vannak, megpróbáltam összeszedni, hogy ebben a pár hónapban, ami még hátra van, milyen gasztroélmények vannak a kívánságlistámon.


(keringett régebben az a százas lista, kicsit ahhoz hasonlít ez is, csak abban rengeteg értelmetlen dolog volt szerintem, illetve kiegészítettem séfekkel a konkrét ételek-alapanyagok mellett.)

Néhányat már sikerült kipipálnom, de azért úgy teljes - és összehasonlítható másokéval a lista, ha szerepelnek azok is. 

 

Ételek, amiket mindenkinek meg kell kóstolni, mielőtt véget ér a világ:

Először azok, amiket már megkóstoltam:

Hakárl - az izlandiak egyik büszkesége a rohasztott cápahús, annál azért kicsit jobb, mint ahogy hangzik, de büdösnek épp olyan büdös.

Bálnahús - Szintén Izlandon megkóstoltam, érdekes, inkább marhahúshoz hasonló.

Joselito - A spanyol sonkák csúcsa, nem olcsó, de minden grammja kincs. Joel Robuchonnál is ebből nyesegették az üdvözlőfalatot pénteken.

Kobe steak (Vagjú) - Életem legjobb ebédje volt Japánban, Kobéban, videót is csináltam róla.

Bresse-i csirke - A legdrágább csirke, a franciák egyik büszkesége, a nagymesternél, a 3 csillagos Georges Blanc-nál és Paul Bocuse-nél is kóstoltam.

Baba ganoush - Padlizsánkrém, Bejrútban volt a legfinomabb.

Phó leves - szerintem a világ legjobb levese.

Szarvasgomba - A szarvasgomba városában, Savignóban ettem a legjobbat.

Fugu - A legenda erősebb, mint az élmény, persze az izgalom kedvéért a máját is megkóstoltam.

Tengeri sün - Japán és olasz verzióban is ettem, nagyon erős, furcsa íz, de finom.

Osztriga - Sokszor, sok helyen, a kedvenc Lyonban a vásárcsarnokban (Les Halles).

Andouilette - Béllel töltött kolbász, a legjobb Le Bec bisztróéttermében.

Csiga - érdekes élmény, de azért inkább textúrája van, mint íze.

 

Ezeket pedig még nem kóstoltam, de hátha 2012-ben összejön:

Kopi Luwak - a híres kávé a cibetmacska fenekéből.

Argentín steak - Sajnos Argentínában még nem jártam, csak máshol ettem ilyet, de az nem az igazi.

Palmito - Pálmaszív, Costa Rica egyik csemegéje, márciusban a helyszínen ehetem végre.

Nyershal ceviche - Latin-Amerikában végre összejön a nem éttermi verzió is.

Kumisz - erjesztett lótej, gondolom nem túl finom, de meg kell kóstolni.

 

 

És a séfek, akiknek a főztjét meg kell kóstolni, mielőtt véget ér a világ:

Akiket már sikerült:

Anne-Sophie Pic - az egyik legnagyobb kedvenc, élmények itt és itt.

Grant Achatz - Chicagóban még nem jártam, de az Ikarus-ban végigettem a csodálatos menüjét.

Pierre Gagnaire - A beszámolóval még tartozom.

Guy Savoy - A beszámolóval még tartozom.

Paul Bocuse - Egy kis részlet a pár látogatásból, jön majd még.

Georges Blanc - A beszámolóval még tartozom.

Heinz Reitbauer - A beszámolóval még tartozom.

Karl és Rudi Obauer - A beszámolóval még tartozom.

Fergus Henderson - Nagy kedvenc a St. John.

Joel Robuchon - Pénteken voltam nála, beszámolóval még tartozom, de nem sokáig.

 

És akiket még nem:


René Redzepi - nem sikerült asztalt foglalni, de nem adom fel.

Egy tokiói titkos csodaétterem

Heston Blumenthal

Ferran Adriá

Marc Veyrat

Alain Ducasse

Michel Troisgros

Roca-fivérek

Andoni Luis Aduriz

Juan Mari Arzak

Jonnie Boer - Csak egy kis ízelítőig jutottam eddig.

Sergio Herman - két fogást már sikerült, ez csak megerősített abban, hogy el kell jutnom az éttermébe is.

Martín Berasategui

Thomas Keller - csak beszélgetni sikerült vele eddig.

Kiegészítés:

Jean-Georges Vongerichten: eddig csak a párizsi marketben sikerült kóstolni, de nem az a csúcs.

Kik/mik vannak a listádon? Kit hagytam ki?

Igyekezzetek, mindjárt vége a világnak, előtte azért még vabn idő csatlakozni a Facebookon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr833510284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.01.17. 09:20:46

Sorolj fel légyszíves 10 itthoni séfet és vagy éttermet , azoknak akik itthon szeretnék ugyanezt végigcsinálni mondjuk idén :-)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.01.17. 09:22:33

@hgwells+: az nem az én feladatom, ez a Világevő blog :) de várom kíváncsian a listádat!

hgfoto (törölt) · http://hgfoto.hu/ 2012.01.17. 09:26:24

Az a baj , hogy nincs listám..... :-)

hgfoto (törölt) · http://hgfoto.hu/ 2012.01.17. 09:27:11

Mondjuk Bíró Lajost még az idén (nem vagyok Bp-i)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.01.17. 09:27:34

@hgwells+: na akkor majd összehozok egy hazait is, nehogy így halj meg :)

Viner Spicli 2012.01.17. 09:53:29

A Kopi Luwaknál is erősebb a legenda, mint maga a kávé... semmi extra, de ügyes marketing ;)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.01.17. 09:56:39

@Viner Spicli: kóstoltad? én is ezt tippelem, de azért csak meg kell kóstolni egyszer.

Viner Spicli 2012.01.17. 09:58:50

@világevő: Igen kóstoltam. Ha egyszer Samuin jársz, jelentkezz be, van nálunk a szállodában ;) De természetesen Balin az igazi...

De Bp-en is van egy kávézó, ahol tartanak, felhajtom Neked!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.01.17. 11:07:48

Csigát gyakran ettem mindenféle módon és szeretem. Argentin steak is többszörösen kipipálva. Én egy homárt Thermidor módra szeretnék enni.

Jovanotti 2012.01.17. 11:14:13

Kopi Luwak nekem is megvolt, erősen túl van árazva...
Surtströmming, két éve nézegetem a dobozt, még nem mertem felbontani. Persze a Kobe steak is ott van a listán.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.01.17. 11:24:03

Csak az emberi agyvelő maradt ki, de az év végére az is biztos meglesz, már csak az előrejelzés miatt gondolom, a világvégén bízvást reménykedhetünk friss és kívánatos elhunytak tömegeiben.

Mr.Treeger 2012.01.17. 11:32:48

Thomas Kellernél egy klasszikus bisztró vacsora, azt hiszem nekem az lenne a csúcs.
Vannak érdekesebb séfek, vagy üygesebbek is talán, de én nála érzem harmóniát.

A Joselito és az osztriga az amire azt mondanám, hogy az ízek netovábbja.

De én jobb szeretem a helyi utcai kajákat, a piacon találhatóakat.

Maine-i homárnak, vagy a montréali füstölt marhahúsos szendvicsnek sincs párja.

hgfoto (törölt) · http://hgfoto.hu/ 2012.01.17. 11:42:33

@világevő: Köszönöm ! Előre is....

nowy 2012.01.17. 12:09:25

Krokodilhús,egyszer volt hozzá szerencsém,grillezve nagyon jó volt.Kígyó húst is kipróbálnám.Bárhol,bármikor,bármennyit : kikötőben,frissen a hajókról vásárolt halak, helyben elkészítve.
Lehet nem csillagos séfek és biztos van aki jobban csinálja,de az élmény,hogy vendégül láttak a helyiek fenomenális volt :
- sült kecske a sivatagban,beduinokkal,sátorban
- házi lencseleves és "mansaf": fűszeres-joghurtos bárányhús, különféle magvakkal ízesített rizzsel tálalva,Jordániában.
- kosheri v kusheri egyiptomi étel : risz, tészta, lencse, sült hagyma, fűszeres paradicsomszósz

Közbiztonság Szilárd 2012.01.17. 13:02:03

Azért a kutyát-macskát ki ne hagyd, ha már a bálna megvolt.

Ja, és lehetőleg az emberhúst se. A szomszédodnak biztos van gyereke, elkapod, megfőzöd, aztán meghívod a szomszédot vendégségbe. Mondhatod neki, hogy hazai ízek.

Aki meg a Kopi Luwakra vágyik, bármilyen macskaszarból kiszedett kajára nyugodtan bukjon rá.

Bibo65 2012.01.17. 13:20:52

Szerencsére a Kobe steak és az argentin is megvolt, igaz, csak itt BP-en, a Pampasban.
Tengeri herkentyű jöhetne tonnaszám, de sajnos kicsiny hazánkban nehéz friss cucchoz jutni. Az én bakancslistámon sokkal prózaibb és egyszerűbb dolgok szerepelnek: Török nemzeti kaják és italok, esetleg egy kis kurd kicsapongással...
Ellenben nem kötekedés miatt, kizárólag javító célzattal jegyezném meg:
Azt írod, hogy:
"Adatvédelem: a blogon lévő ÖSSZES szerzői írás, fénykép a szerző saját tulajdonát képezi, melyek másolása, terjesztése akár részletként is csakis előzetes engedéllyel lehetséges"
A nyitó képet is Te készítetedd, vagy megásároltad? Nincs alatta hivatkozás, hogy honnan van.
Joggal vagy büszke a szellemi termékedre (a blogra), és tudom, hogy sokan másoltak tőled a Michelin lista alkalmával, ami nem szép, de kérlek -ha az adott képet nem vetted volna meg, hogy Te is tartsd akkor tiszteletben más szellemi termékét.
Ha a képet jogosan használod, akor ellnézést kérek a fenti okoskodásomért.

ehran 2012.01.17. 13:31:39

@Közbiztonság Szilárd: A mondanivalód lényegét nyilván nem befolyásolja, de azért legyünk pontosak: cibetmacskáról van szó, mondhatni semmi köze a macskához (nyilván de, mert mindkettő emlős, meg ragadozó, de érted).

@világevő: "Fugu - A legenda erősebb, mint az élmény, persze az izgalom kedvéért a máját is megkóstoltam."
Ezt erősen kétlem, ha így lenne, szerintem most nem írogatnál listákat. ;)

ehran 2012.01.17. 13:53:47

@világevő: Szerintem a nem ártalmas kitétel csak tenyésztettekre vonatkozik, ott nyilván nem gond a máját fogyasztani, ám akkor nem is nagyobb cucc az egész, mintha keszeget ennél. A vadon fogott és mérgező példányoknál viszont tudtommal épp a májban koncentrálódik a méreg, innentől meg visszakanyarodunk az egyes ponthoz.

ekat 2012.01.17. 13:56:33

Hát énnekem szerényebb vágyaim vannak, a szarvasgombát akartam megkóstolni, az sikerült is, most már csak az igazi kaviár érdekel (el is határoztam, hogy legközelebb veszek az Arany Kaviárban), meg a Jamaica Blue Monuntain kávé. Valahogy új receptek és kombinációk jobban tudnak izgatni, mint egy valaminek az íze... így viszont mászkálhatok folyton különleges hozzávalók után.
Több végigette a világot könyvet is olvastam, de egyik séf sem nyűgözött annyira le, kicsit sem vagyok übermagyarkodó, de én bizony Segal Viktor főztjére lennék a legkíváncsibb. :-)

Közbiztonság Szilárd 2012.01.17. 14:13:52

@ehran:
Igazából a szarból kikapart élelmiszer volt a lényege.

Twoshed 2012.01.17. 14:54:58

Surströmming megvolt már? :) Na az odabaszós.

ehran 2012.01.17. 15:55:30

@Közbiztonság Szilárd: Jaja, értettem én, azért is indítottam úgy ahogy. Engem mondjuk épp nem zavarna, de én meg semmilyen kávét nem szoktam inni. :)

@ekat: Viktor tényleg jó szerintem, el szokta találni rendesen az ízpárosításokat, én szeretem a főztjét.

londres 2012.01.17. 16:07:51

Érdemes lenne még kipróbálnod Daniel Humm főztjét az 11 madison park nevezetű étteremben NYC-ban! elég király!

Vajon mennyire a chef étkeit kóstolgatja az ember egy ilyen étteremben, főz még egyáltalán Robuchon?

Titusame 2012.01.17. 19:54:28

Én a "Egy tokiói titkos csodaétterem" iránt érdeklődöm... mi a neve? Ugyanis mi áprilisban megyünk Japánba! és szívesen megnézném a helyet!:)

Közbiztonság Szilárd 2012.01.18. 04:15:19

@ehran:
Én se, de engem zavarna.

Bár javasolni kéne ezeknek a kifinomultaknak a tehénszarból készült teát.
Aki a (cibet)macskaszaros kávét issza, annak valószínűleg szinte mennyei csemege lehet.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.01.18. 09:06:29

@ehran: hm. de én hol állítottam, hogy szabadon fogottat ettem? azaz ehettem a máját vagy nem? és lehetek életben vagy nem?

ehran 2012.01.18. 10:10:38

@világevő: Ok, ez jogos. :)
Bár megnézve a linkelt beszámolódat, Te magad is kétellted, hogy a máját etted. ;)
süti beállítások módosítása