Isztambuli italok: boza, salep, ayran, török tea és kávé
2010. december 28. írta: világevő

Isztambuli italok: boza, salep, ayran, török tea és kávé

[az első benyomások és fotók Isztambulról]

Kezdjük a kevésbé egzotikusokkal: a török tea (törökül: csáj) látványban nem sokban tér el társaitól egyedül az üvegcsésze tulipánformája árulkodik azonnal tartalmáról.

granturizmó!: IMG 9238

A teafű hozzá a Fekete-tenger keleti partvidékéről származik. Miközben a briteket ismerjük nagy teanemzetként, valójában a törökök fogyasztják a legtöbb teát, fejenként évente 2,5 kg-ot (míg a britek "csak" 2,1 kilót), nem is csoda, hogy az utcák is tele vannak teázó emberekkel.

granturizmó!: IMG 9599

Az utcai árusok is állandó teaellátást kapnak a környező teázókból, még a kompon is (itt épp az ázsiai oldal, Kadiköy felé tartva) természetes, hogy forró teás tálcával jár körbe a mozgó árus elsőként.

granturizmó!: tea a kompon Ázsia felé

Készítéséhez dupla kannát használnak, amiből a nagyobbik csak víz melegítésére szolgál, egyfajta szamovárként, a kisebbikben készül az erős teaesszencia filter nélküli teából és az alsó kannából származó forró vízből. Ezt higítják az alsó kannában maradt forró vízzel a napszaknak és ízlésnek megfelelően.

granturizmó!: kétszintes teáskanna

A török kávé (kahve vagy türk kahvesi) leginkább elkészítésében tekinthető különlegesnek, ugyanis egy cezve nevű kis nyeles fémkannában főzik az extra finomra őrölt kávét.

granturizmó!: kávé

Már a rendeléskor meg kell adni, ha cukrosat szeretnénk (három fokozata van), ugyanis a csészébe kitöltve ülepedik le a zacc, később már nem ajánlatos kevergetni és az utolsó kortyokkal is vigyázni kell, ha nem szeretnénk azt is felhörpinteni. A kávéfőző mester ügyessége - az íz mellett - a hab vastagságával egyenes arányos.

granturizmó!: kávé

A boza többféle gabonából is készülhet, akár vegyesen is, Törökországban leginkább bulgurból, rizsből vagy kölesből készítik. Ez egyébként a múltkori kvíz megfejtése is.

granturizmó!: boza csicseriborsóval és fahéjjal

Ez utóbbit kóstoltam Isztambul legnagyobb múltú "bozázójában", ahol az ital és poharas desszert közötti átmenetet jelentő édesség élvezetének még maga az államférfi, Kemal Atatürk is hódolt, saját díszes pohara is volt, amit ma is büszkén őriznek. 

granturizmó!: Atatürk bozás pohara

Tálaláskor megszórják fahéjjal és pirított csicseriborsót szórnak rá, kellemes, az erjesztéstől enyhén csípős ízű édesség lesz belőle, amit akár inni, akár kanalazni is lehet.granturizmó!: IMG 9556

Íme az üzlet: granturizmó!: IMG 4607 

Szemben pedig - a szimbiózis jegyében - pirított csicseriborsót árulnak, innen veszi a bozás is.

granturizmó!: szemben a csicseriborsó

Hamarosan jön a folytatás, benne ayrannal és egy egészen különleges itallal, a saleppel, amit még exportálni is tilos.

Még több fotó török italokról, ivókról:

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

http://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr362543540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Gardó 2010.12.28. 12:00:23

A közintézményekben, utcán, boltokban rohangáló teahordók neve cay efendi, mindenhol találkozhatsz velük. Sőt, önéletrajzuk is van. Egy ismerősöm diplomataként több cay efendi CV-t nézett át, mire felvette a legkvalifikáltabbat.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2010.12.28. 12:04:33

@Gardó: hú ez jó, nem is tudtam! és mi a neve a különleges alakú tálcának?

K.Okoschka 2011.01.20. 10:24:03

Örvendek, hogy Hafiz Mustafa is beficcent...

http://www.facebook.com/album.php?aid=2076572&id=1053502834#!/photo.php?fbid=1511688666187&set=a.1510963168050.2076572.1053502834

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.01.20. 10:51:45

@K.Okoschka: elég sok minden beficcent, kár lett volna bármelyiket is kihagyni. majd folytatom, van még sok anyag, csak most lyon a lényeg éppen.

thepret · http://teneriferepulojegys.hu/ 2011.05.28. 15:21:30

a legjobb ayran-t Bécsben ittam...

Eszter Liktor 2013.02.10. 23:51:50

Ennek a bejegyzésnek elkészült végül a második része? (Szívesen olvastam volna a salepről, aminek echte/original változatába volt szerencsém nemrégiben belebotlani Isztanbulban.)

palinkasa 2013.11.26. 17:23:18

Bozát ittam Újvidéken,még a 80-as években egy albán cukrászdában.Persze rengeteg török édesség is volt!